Diabetes Spiegelbijeenkomst – DM in beweging

Tijdens de spiegelbijeenkomst van 16 februari werd duidelijk dat op het gebied van DM weer van alles in beweging is in de regio. Zo vertelden enkele collega’s over hun ervaringen met de Pilot persoonsgerichte zorg, de Pilot Meten is Weten in Vleuten en de Pilot Ondersteunende Zelfzorg en IZP. ‘Het nieuwe werken’ werd toegelicht door Eugen Zuiderwijk, directeur KetenzorgNU, en liep vanaf de aftrap als een rode draad door de avond. Ook vertelde Diana Rietdijk, kaderhuisarts DM, over de verdienste van het ketenzorgmodel tot nu toe. Nagenoeg alle indicatoren lieten groei zien, het was mede daarom een feestelijke avond.

Persoonsgerichte zorg

Het goede behouden van de gestructureerde zorg en ruimte creëren voor een goed gesprek op maat kwamen samen toen Ilonka Brugemann tijdens haar presentatie persoonsgerichte zorg hierover met collega’s in gesprek ging.
Bekijk alle presentaties van deze avond..

Vragen van de deelnemers

Enkele vragen van de leden willen we u niet onthouden:

  • Is Funduscontrole nog nuttig bij patiënten ouder dan 80 jaar?
    Als er geen sprake is van diabetische retinopathie, is funduscontrole bij patiënten ouder dan 80 jaar niet nuttig en kan gestopt worden. Is er wel sprake van diabetische retinopathie bij patiënten ouder dan 80 jaar, dan heeft funduscontrole wel nut en wordt het voortgezet.
  • Kan het IZP niet in het keten EPD geïntegreerd worden?
    Nee, het is juist de bedoeling dat één overkoepelend plan gemaakt voor alle chronische zorg.

Zelfmanagement geeft rust

Het is al vaak gezegd: zelfmanagement betekent een omschakeling voor zowel de patiënt als de betrokken zorgverleners. In dat proces blijkt samenwerking meer rust te geven in de begeleiding van patiënten. Raedelijn begeleidde de pilot Ondersteunende Zelfzorg en IZP bij ons en maakte een filmpje waarin de zorgverleners vertellen over hun ervaringen. Tijdens de Spiegelbijeenkomst werd het filmpje voor het eerst getoond.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de spiegelbijeenkomst of over Ketenzorg DM? Neem contact op met Marian Verkerk, m.verkerk@ketenzorgnu.nl.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Meer nieuwsberichten