Een dag uit het leven van een diëtist 

Ukie Harkema, diëtiste bij Diëtistenpraktijk Harkema & van Dijk in Breukelen, geeft u graag en kijkje in een dag bij haar op de praktijk. Ukie: “Iedere dag is anders. Je komt veel verschillende patiënten tegen, met diverse hulpvragen.”

Diverse consulten

Ukie: “Het was een dynamische ochtend: een dieetadvies coeliakie, een 80-jarige weduwnaar met recidiverende luchtweginfecties waarin het eten een aandachtspunt werd en de begeleiding van een vrouw met verhoogde cholesterolwaarde. Daarna een adviesconsult ter voorbereiding op een maagverkleinende operatie en een 50-jarige onderwijzeres met Prikkelbare darmsyndroom.”

Een nieuwe diabetische patiënt

“Aan het einde van de middag had ik de de eerste afspraak met een nieuw verwezen diabeet. Bij deze nieuwe patiënt, een man van 53 jaar, was bij de jaarcontrole  i.v.m. CVRM een nuchtere glucose van 15.5 mmol/l aan het licht gekomen.

Hij kwam met een ingevuld eetverslag op het spreekuur en ik begon het consult met een aantal verkennende vragen. Hij begon te vertellen over zijn scheiding, inmiddels 10 jaar geleden, en de invloed die dit op zijn kinderen had gehad. Jeugdzorg was erbij betrokken geweest, uit huis plaatsing van één van de twee kinderen en de zorg en boosheid die dit had gegeven. Dit had duidelijk veel invloed op zijn leven. We waren ruim een kwartier verder toen ik ruimte voelde dit af te ronden. Vervolgens gingen we met zijn diabetes en eten aan de slag.

Op mijn vraag of hij wist wat diabetes is en hoe je dat met je eigen eet- en beweeggedrag zou kunnen beïnvloeden, gaf hij aan dat eigenlijk niet echt te weten. Hij vond het goed dat ik hierover iets ging vertellen. Naar aanleiding hiervan werd duidelijk dat hij in de winter geen beweging had, in de zomermaanden fietste hij wat meer en werkte hij in zijn tuin. Hij was sinds de diagnose diabetes was gesteld 13 kg zwaarder geworden naar een BMI van 30.”

Koolhydraatvariatie

“Op het eetverslag had hij wel het eten, maar geen enkel drinken ingevuld. Hij vertelde dat hij vanwege zijn verhoogde bloeddruk geen koffie meer dronk en hiervoor in de plaats chocolademelk uit de automaat nam, zo’n 6 bekertjes per werkdag. Ook nam hij vaak een cup a soup bij de lunch en een pakje sinaasappelsap in de middag. ‘s Avonds dronk hij 2-3 flesjes bier, hier snackte hij niet bij.

De koolhydraatvariatielijst die ik aan mensen met diabetes meegeef bood inzicht. Op deze lijst staat het koolhydraatgehalte per portie. Al tellend zag hij dat hij zo’n 120 g suikers met het drinken binnenkrijgt. Hij wilde best koffie en thee gaan drinken i.p.v. de chocomelk en sinaasappelsap. Al bladerend in de Koolhydraatvariatielijst ontdekte hij diverse mogelijkheden ter verandering. Hij leek er bijna zin in te krijgen! Uit het eetverslag bleek ook dat de weekenden en de warme maaltijden diverse aandachtspunten bevatten. Hij stond open voor mijn suggesties voor wat royaler groente en minder zetmelen ( bami, witte rijst, macaroni, witte bolletjes in het weekend) te eten. Tenslotte spraken we af dat ik het besprokene schriftelijk zou samenvatten en naar hem zou mailen en een persoonlijk dagmenu met koolhydraatgehaltes zou maken. ”

Aan de slag!

Ukie besluit: “De POH had goed in gezien dat er wel wat te winnen viel met eten. Ze had goed ingeschat dat er wat ruimte in het leven van meneer was gekomen om er mee aan de slag te gaan. Fijn dat dit ook voor iedereen inzichtelijk in het Individueel Zorgplan (IZP) staat.”

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Ukie Harkema.
Wilt u weten welke diëtisten in onze regio werken? Bekijk dan het overzicht met diëtisten (onderaan de pagina).

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Trots! HKZ-certificaat behaald

7 september 2021

SpoedzorgNU is met het kwaliteitsmanagementsysteem nu officieel gecertificeerd voor de HKZ norm Huisartsendienstenstructuren. Hier zijn we trots op! Wij staan voor kwaliteit Met dit HKZ keurmerk (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de…

Lees verder

PGO veldtest met patiënten

6 september 2021

Het ophalen van gegevens in de PGO zal in het begin nog niet vlekkeloos verlopen. Daarom organiseren we de komende maanden veldtesten met patiënten en Curavista om de kinderziektes op…

Lees verder

Therapieland vernieuwd

14 juni 2021

De omgeving van Therapieland voor GGZ wordt binnenkort vernieuwd. Op maandag 5 juli is het nieuwe platform beschikbaar voor alle huisartsen, POH’s en specialisten. Je hoeft zelf niets te doen om…

Lees verder

Meer nieuwsberichten