Een rookvrije Huisartsenpraktijk Kockengen

Het hele gebouw rookvrij maken en ook het terras buiten, was een van de doelstellingen van huisarts en werkgroeplid Kwaliteitswerkgroep COPD Jan Willem Sloeserwij die in een multifunctioneel gezondheidscentrum en verzorgingshuis werkt. “Alle patiënten voor de huisartsenpraktijk moesten eerst door een ‘rookgordijn’ om binnen te komen. Dat kon echt niet. Toen gynaecoloog Luc van Lonkhuijzen anderhalf jaar geleden voorlichting gaf over een rookvrije praktijk, werd ik direct gemotiveerd om dit bij onze praktijk door te voeren.” En met succes!

In de praktijk

Jan Willem: “Het was ontzettend inspirerend om Luc van Lonkhuijzen, gynaecoloog in het AMC met aandachtsgebied oncologie, op uitnodiging van Diana Rietdijk, Kaderarts DM, tijdens het eerstelijnscafé in Breukelen te zien. Zeker hoe hij de tijd neemt, als vader van opgroeiende kinderen, om geheel vrijwillig alle vereniging voor te lichten om te voorkomen dat er straks ‘nieuwe’ oncologiepatiënten komen. Mijn gedreven collega, huisarts Christel van Asselt, en ik waren direct enthousiast en we hebben een rookvrij plan geschreven. Maar om dat plan in de praktijk te brengen, moesten wel alle organisaties in het centrum mee werken (een verzorgingshuis, fysiotherapeuten, verloskundigen en apothekers). Een jaar lang heeft het rookvrije plan in de kast gelegen. Toen kwam er een nieuwe manager bij het verzorgingshuis. Deze was ook enthousiast over het plan, maar zocht naar draagvlak binnen het netwerk om het georganiseerd te krijgen. Dat netwerk had ik, toen kon alles in gang worden gezet.”


Jan Willem bij het Rookvrije bord

Leuk om te leren

“Het is ontzettend leuk om je eigen praktijk rookvrij te krijgen. Maar reken ook op weerstand, en niet alleen van de rokers. Een van de argumenten om de praktijk niet rookvrij te maken was dat het personeel weg zou kunnen gaan doordat er niet meer gerookt kon worden. Dit argument had ik echt niet aan zien komen. Hier leer je echt heel veel van.”

Motivatie

“Tijd is de grootste bottleneck bij het rookvrij maken van de praktijk. Je moet echt gemotiveerd zijn om het te doen. Ook een goed netwerk is een pré. Maar het is gelukt en met succes! Alle medewerkers zijn gebleven en er is uiteindelijk weinig weerstand.”

Vraag naar hulp bij stoppen met roken explodeert

De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd (bron: Trimbos). Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving. Ook in de praktijk van Jan Willem is dit duidelijk merkbaar. Verwacht wordt dat vanaf januari 2020 nog meer verstokte rokers een beroep doen op de verzekeraar voor hulp. Dan betaalt de roker niet langer een eigen risico voor een cursus of medicatie, wat de meeste zorgverzekeraars nu nog wel in rekening brengen. Bent u geïnteresseerd in Stoppen met roken scholingen? Bekijk het aanbod.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Meer nieuwsberichten