Veilig e-mailen, implementatie in de huisartsenpraktijken

In 2018 heeft KetenzorgNU alle huisartsen in de regio de mogelijkheid gegeven om Zorgmail te laten installeren via Z-Netwerken (inmiddels overgenomen door Enovation). Hier is veel gebruik van gemaakt, 80% van de huisartsen in onze regio is aangesloten. Graag delen we een aantal handige tips en filmpjes over het gebruik van Zorgmail. Ook interessant als u nog aan wilt sluiten.

Veilig mailen via diverse toepassingen

Veilig berichten versturen via Zorgmail kan op diverse manieren. Dit kan via:

 • Edifact, vanuit het HIS.
 • Zorgmail, via webmail of groene knop outlook middels groene veilig e-mail button in Outlook, en via webmail.
 • KIS PortavitaZorgmail Send Message is een webtoepassing voor zorgverleners zonder Edifact-mogelijkheid, waarbij een beveiligde e-mail door hen verzonden als een Edifactbericht wordt ontvangen door zorgverleners die wel beschikken over Edifact-mogelijkheden.
 • Siilo, een app die meestal niet gebruikt wordt om te communiceren over patiënten.

Veilig e-mailen is geschikt voor communicatie tussen:

 • Professionals onderling (huisarts, specialist, GGD-arts, psychiater, psycholoog, paramedici,
  verloskundige, tandarts) in bestaande werkrelaties.
 • Professionals en patiënten in bestaande behandelrelaties.
 • Professionals en afdelingen/organisaties voor een algemene vraag met daarin (medische)
  gegevens herleidbaar tot personen.

Met als doel:

 • Overdracht van informatie.
 • Vooraankondiging bij ontslag.
 • Tijdens of na telefonisch overleg sturen van aanvullende informatie.
 • Vraag/consultatie: (niet formeel) niet spoedeisend, opvragen van gegevens.
 • Verwijzing: als geen alternatieve route aanwezig (Zorgdomein, VIPlive, KIS).

 

Veilig e-mailen is NIET geschikt voor:

 • Opdrachten (push-berichten) zoals verandermedicatie, check lab etc. zonder voorafgaand overleg (NB: dit kan wel als opvolging van een afspraak die live of telefonisch is gemaakt).
 • Doorgeven van overlijden.
 • Complexe vragen of overdrachten.
 • Emotioneel beladen onderwerpen.
 • Bevinding waar direct actie op nodig is.

Instructiefilmpjes

Onderstaand vindt u drie filmpjes ter ondersteuning van het implementatie proces. U kunt deze op elk gewenst tijdstip zelf bekijken of delen met andere disciplines in uw organisatie.

Filmpje 1 – Wat is Veilig mailen?

Filmpje 2 – Uitleg tegels ZorgMail

Filmpje 3 – Wat is Veilig mailen?

Groene veilige e-mail knop in Outlook

Maakt u gebruik van Outlook, dan kan Enovation u helpen om een groene verzendknop te installeren. Dat maakt het veilig e-mailen nog eenvoudiger. Ga naar de agenda van Enovation en plan een afspraak in.

Heeft u technische problemen?

Niet iedereen maakt nu nog gebruik van veilig e-mailen. Dit komt soms door technische problemen. Als dat voor u geldt, dan vernemen wij dat graag. Wij proberen gezamenlijk tot een oplossing te komen. Ook als u of uw medewerkers nadere instructies nodig hebben om er gebruik van te maken, dan horen wij dat graag via h.koelemij@ketenzorgnu.nl.

Tot slot een tip

Zorg dat u altijd weet of iemand u een veilig e-mailbericht heeft gestuurd. Als u gebruik maakt van Zorgmail via webmail, dan kunt u in webmail een notificatiebericht aanzetten. U ontvangt dan een e-mail op uw algemeen (niet veilig) e-mailadres dat er een Zorgmailbericht is binnengekomen. Dan kunt u gericht inloggen bij Zorgmail webmail, en het bericht lezen.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de implementatie van Zorgmail op uw praktijk? Stuur dan een bericht naar h.koelemij@ketenzorgnu.nl.
Heeft u technische problemen met met Zorgmail? Neem dan contact op met de de helpdesk van Zorgmail. U kiest dan onder het kopje Service/Support voor ‘afspraak maken’ en dan ‘een afspraak inplannen’. Zorgmail gaat vervolgens het probleem onderzoeken en oplossen. Zij nemen dan uw scherm over met behulp van Teamviewer.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Trots! HKZ-certificaat behaald

7 september 2021

SpoedzorgNU is met het kwaliteitsmanagementsysteem nu officieel gecertificeerd voor de HKZ norm Huisartsendienstenstructuren. Hier zijn we trots op! Wij staan voor kwaliteit Met dit HKZ keurmerk (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de…

Lees verder

PGO veldtest met patiënten

6 september 2021

Het ophalen van gegevens in de PGO zal in het begin nog niet vlekkeloos verlopen. Daarom organiseren we de komende maanden veldtesten met patiënten en Curavista om de kinderziektes op…

Lees verder

Therapieland vernieuwd

14 juni 2021

De omgeving van Therapieland voor GGZ wordt binnenkort vernieuwd. Op maandag 5 juli is het nieuwe platform beschikbaar voor alle huisartsen, POH’s en specialisten. Je hoeft zelf niets te doen om…

Lees verder

Meer nieuwsberichten