Goed nieuws: Indicator Ziektelastmeter gehaald

Tot op de laatste dag van 2019 bleef het spannend, maar door de goede inzet van de praktijken is de indicator Ziektelastmeter voor 2019 behaald! Praktijken die bij 75% van alle COPD keten patiënten deze meter hebben ingezet, krijgen het variabele tarief in het najaar van 2020 uitbetaald. Voor komend jaar hopen we op 80% inzet. Dit is voor 2020 het gestelde doel voor variabele bekostiging. Monique Bakker, consulent bij RegiozorgNU en praktijkverpleegkundige, vertelt over het grote voordeel van de ziektelastmeter in de praktijk: “Het maakt de COPD consulten echt leuker en persoonsgerichter!”

Een indicator of een handig hulpmiddel?

Monique: “We zijn gewend, en hebben een hekel, aan het afvinken van de indicatoren. Gelukkig zijn we van de meesten af. Wij zijn niet de zorg in gegaan om lijstjes af te werken. De Ziektelastmeter blijft echter. De vraag is: moeten we die zien als indicator? De vragen van de Ziektelastmeter geven namelijk een goed beeld van de impact die de aandoening heeft op het leven van de persoon tegenover je. Als we de Ziektelastmeter na het invullen visueel maken door de ballonnen aan te klikken, blijkt het de patiënt veel inzicht te geven in zijn aandoening.”

Ziektelastmeter geeft veel meerwaarde

Monique vervolgt: “Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat patiënten door andere keuzes te maken minder last kregen van hun COPD. Dat we beperkingen niet altijd hoeven te accepteren en ze soms door kleine aanpassingen of het stellen andere prioriteiten kunnen verminderen is denk ik een mooi deel van ons werk. Het gaat om het stellen van de juiste vragen. Hierbij helpt het om het dagelijks functioneren te visualiseren. De Ziektelastmeter heeft voor mij dus veel meerwaarde tijdens het consult. Zóveel dat ik mezelf aangewend heb om er mee te starten. Het geeft vaak mooie gesprekken.”

Gewoon mee aan de slag gaan!

Vanuit RegiozorgNU is de afgelopen jaren ingezet op het gebruik van de Ziektelastmeter. “Dat we er middels de variabele bekostiging extra geld voor krijgen is mooi meegenomen,
maar geen doel op zich. Ik hoop dat collega’s nu zelf al ervaren dat deze meter echt iets toevoegt. Het maakt de COPD consulten echt leuker en persoonsgerichter!” besluit Monique.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Ziektelastmeter of een demonstratie op locatie? Neem dan contact op met Monique Bakker, m.bakker@regiozorgnu.nl.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Meer nieuwsberichten