Fysiotherapie op afstand – een goed alternatief

Met de corona-ontwikkelingen is alles even anders, ook in de fysiotherapiepraktijk. Bij Gezondheidscentra Maarssenbroek behandelen de fysiotherapeuten hun patiënten nu regelmatig op afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen. COPD-patiënte Linda Hauwert vertelt over haar ervaring in een kort interview.

Hoe is het om fysiotherapie te krijgen op afstand?

Linda: “Ik vind het wel prettig. Het was niet vreemd. Ik ken mijn fysiotherapeut, Rudie Jansen, al lang. Dus ik vond het niet vervelend om door een camera begeleid te worden. Ik vind het juist fijn dat hij mee kijkt en kan corrigeren waar nodig. Het fijne is ook dat Rudie de aanpassingen kan doen als ik kortademiger ben of word. Hij heeft mij er ook wel eens op gewezen dat ik niet alles achter elkaar moet doen, maar mijn energie meer moet verdelen.”

Lukt het u goed de oefeningen thuis te doen met de instructies via het beeldbellen?

“De instructies zijn net zo duidelijk als anders. En wat ik net zei: als ik iets verkeerd doe, ziet Rudie het en kan hij meteen ingrijpen. Ik deed al iedere dag oefeningen op de dagen dat ik niet naar de fysiotherapeut hoefde. Dat zit dus al in mijn systeem. Ik bekijk per dag hoe het gaat.”

Wat vindt u het voordeel van het beeldbellen?

Linda: “Een groot voordeel is dat je in deze Corona tijd toch je fysiotherapie kunt voortzetten. Het is een goede vervanging. Op deze manier houd je toch contact en blijft de structuur van de week ook in stand. Ik kom nu helemaal niet buiten – behalve in de tuin- dus is het altijd leuk om weer even iemand te zien en te spreken. Een goede stok achter de deur!”

Wat vindt u minder fijn aan het beeldbellen?

“Het nadeel is dat ik thuis niet de apparaten heb om op te trainen. En je mist je groepsgenoten wel een beetje, ondanks dat we wel via de app contact hebben.”

Als straks alles weer ‘gewoon’ is. Zou u dan af en toe ook een consult via beeldbellen willen volgen?

“Ik zou het ook prima vinden om straks als alles weer normaal is bijvoorbeeld om de week naar de fysiotherapeut toe te gaan en dan de andere week via beeldbellen begeleiding te krijgen. Wat ik ook nog wel een voordeel vind: Ik merk dat ik ook weer verkeerd ademhaal, dus ik ga Rudie een berichtje sturen of we de ademhalingsoefeningen via beeldbellen kunnen doen. Ik merk dat ik dit nodig heb. En als je een keer niet in staat bent om naar het gezondheidscentrum te gaan, is dit ook een mooi alternatief”, besluit Linda.

Ook beeldbellen?

Wilt u ook beeldbellen met uw patiënten via Portavita? Stuur een bericht naar Marian Verkerk, m.verkerk@regiozorgnu.nl en zij helpt u op weg.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Therapieland vernieuwd

14 juni 2021

De omgeving van Therapieland voor GGZ wordt binnenkort vernieuwd. Op maandag 5 juli is het nieuwe platform beschikbaar voor alle huisartsen, POH’s en specialisten. Je hoeft zelf niets te doen om…

Lees verder

Gewonnen lunches OPEN

31 mei 2021

Twee praktijklocaties wonnen een feestelijke lunch tijdens de OPEN regiobijeenkomst op 11 mei. De praktijk met de snelste stijging van het online inzage percentage: Huisartsenpraktijk Dool in Montfoort en de…

Lees verder

Regioplan – Samen op koers!

20 mei 2021

Komende periode gaat RegiozorgNU aan de slag met het Regioplan 2022-2024, welke de werktitel ‘Samen op koers!’ heeft gekregen. Het Regioplan geeft richting aan de maatschappelijke en organisatorische opgaven waar…

Lees verder

Meer nieuwsberichten