Verhoging declaratie OPEN

Eind september heeft OPEN voor de eerste keer de lijst met huisartspraktijken die online inzage daadwerkelijk in gebruik hebben genomen gedeeld met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De praktijken op deze lijst, ongeveer 45% van de praktijken die meedoen aan OPEN, voldoen aan 2 van de 4 voorwaarden voor declaratie van de OPEN-vergoeding van €2,83. Dit tarief wordt in 2021 geïndexeerd van €2,83 naar €2,92. Het kan dus interessant zijn om pas volgend jaar te declareren. We hebben de voorwaarden nogmaals voor je op een rijtje gezet. 

Voorwaarden declareren

De voorwaarden om te declareren zijn: deelname aan een regionale coalitie en online inzage in gebruik. Een praktijk die óók voldoet aan de andere twee voorwaarden voor declaratie (scholing gevolgd en patiënten geïnformeerd) kan de OPEN-vergoeding declareren bij de zorgverzekeraar. 

Verzekeraars moeten zich aan afspraken houden

‘U kunt nog niet declareren, want we kunnen nog niet controleren of u aan de voorwaarden voldoet’, is een bericht dat Zilveren Kruis deelde. Dit beleid komt echter niet overeen met de gemaakte afspraken met de verzekeraars!  
Woensdag 7 oktober heeft OPEN, samen met de LHV, deze problemen besproken met een vertegenwoordiger van ZN. Deze bevestigde de conclusie dat dit niet volgens de afspraken is. ZN deelt daarom de gemaakte afspraken nogmaals met hun leden, de zorgverzekeraars:

  • Voor de OPEN-declaratie hoeft geen aparte overeenkomst te worden afgesloten tussen huisarts en verzekeraar;
  • Alle verzekeraars hebben ingestemd met een eerste declaratiemogelijkheid per 1 oktober 2020*;
  • Het voorkomen van een praktijk op de lijst die OPEN aan ZN doorgeeft houdt géén verplichting in tot declaratie in het eerstvolgende kwartaal;
  • Verzekeraars die afwijkend van deze afspraken hebben gecommuniceerd naar huisartsen worden verzocht om deze berichten te rectificeren.

*Declaratie door de huisartsenpraktijk is mogelijk tot Q4 2022

 De LHV deelt deze afspraken ook met de LHV-contactpersonen die regelmatig overleggen met de verschillende verzekeraars.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

NUGezond in oprichting

18 februari 2021

Om de transitie van RegiozorgNU goed vorm te geven, zijn we bezig met de oprichting van NUGezond. NUGezond wordt een adviesorgaan binnen RegiozorgNU waarin bestuurders vanuit de samenwerkingsverbanden raad geven…

Lees verder

Nieuwe gezichten

15 februari 2021

Het team van RegiozorgNU breidt zich verder uit! Sinds deze maand versterken Tesse, Danita en Eva het team. Zij stellen zich graag aan je voor.  De chemie is er! Tesse…

Lees verder

Scholingsagenda 2021

20 januari 2021

Dit jaar bieden we je veel online scholingen aan. En als het straks wellicht weer kan, ook fysiek. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de planning. Het overzicht voor…

Lees verder

Aanbod Toekomstbestendige huisartsenzorg

17 december 2020

Alle huisartsenpraktijken hebben onze toelichting en statusupdate op de toekomstbestendige huisartsenzorg per mail ontvangen. Deze toelichting is relevant voor de huisartsen die Zilveren Kruis als preferente zorgverzekeraar hebben. In 2021 komt er…

Lees verder

Meer nieuwsberichten