8 april 2021
Vanaf 1 juli inclusie ernstige chronische nierschade
Vanuit InEen is er een aanpassing doorgevoerd aan de positionering van chronische nierschade (CNS) binnen de zorgstraten CVRM (HVZ/VVR). Voorheen werden zowel matige als ernstige CNS meegenomen bij de VVR/ primaire preventie-patiënten. Dat is nu veranderd. Matige CNS valt nog altijd onder VVR, maar de ernstige CNS is naar de HVZ-patiëntenpopulatie overgezet.
In de praktijk
De wijziging ziet er als volgt uit:
Matige CNS Valt nog steeds onder VVR, pas per 2022 gecontracteerd | Registratie 3934, RCNS (risicocategorie door nierschade (Stndrd 2018)) ooit met antwoord 579 (matig verhoogd) |
Ernstige CNS Gaat naar HVZ | Registratie 3934, RCNS (risicocategorie door nierschade (Stndrd 2018)) ooit met antwoord 463 (sterk verhoogd) |
De code 3943 kan als WCIA code in het HIS (in diagnostisch dossier of protocol) toegekend worden als de vraag ‘Is er sprake van ernstig verhoogde Kreatinine/ verlaagde eGFR’ met ‘Ja’ is beantwoord. Dan wordt deze patiënt ondanks fluctuerende waarden automatisch meegenomen in de categorie ernstige chronische nierschade.
Als dit niet is aangegeven in het HIS dan gebruikt VIPLive de combinatie van uitkomstwaarden ACR en eGFR om ernstige CNS patiënten (automatisch) te selecteren voor de ’te bepalen’ lijst. De icpc code U99 kan niet door VIPLive gebruikt worden omdat dit dan ook de matige en milde CNS patiënten eruit filtert, die nu nog niet in de keten zijn opgenomen.
Vanaf 1 juli
Vanaf 1 juli kun je deze patiënten (ca. 10 per normpraktijk) met bovenstaande filters dan ook terug vinden in de ’te bepalen lijst’ van VIPLive. Je kunt ze includeren en declareren en druppelsgewijs in de loop van het jaar opnemen in het spreekuur. De meeste patiënten met chronische nierschade worden al in de ketenzorg behandeld vanwege comorbiditeit. In dit webinar vind je de nieuwste inzichten over het transmurale beleid en de behandeling van chronische nierschade. Deze tabel kun je gebruiken bij de risicocommunicatie tijdens het spreekuur.
Meer informatie
Wil je meer weten over de aanpassingen? Neem contact op met Marian Verkerk, m.verkerk@regiozorgnu.nl.