Vanaf 1 juli inclusie ernstige chronische nierschade

Vanuit InEen is er een aanpassing doorgevoerd aan de positionering van chronische nierschade (CNS) binnen de zorgstraten CVRM (HVZ/VVR). Voorheen werden zowel matige als ernstige CNS meegenomen bij de VVR/ primaire preventie-patiënten. Dat is nu veranderd. Matige CNS valt nog altijd onder VVR, maar de ernstige CNS is naar de HVZ-patiëntenpopulatie overgezet.

In de praktijk

De wijziging ziet er als volgt uit:

Matige CNS

Valt nog steeds onder VVR, pas per 2022 gecontracteerd
Registratie 3934, RCNS (risicocategorie door nierschade (Stndrd 2018)) ooit met antwoord 579 (matig verhoogd)
Ernstige CNS

Gaat naar HVZ
Registratie 3934, RCNS (risicocategorie door nierschade (Stndrd 2018)) ooit met antwoord 463 (sterk verhoogd)

De code 3943 kan als WCIA code in het HIS (in diagnostisch dossier of protocol) toegekend worden als de vraag ‘Is er sprake van ernstig verhoogde Kreatinine/ verlaagde eGFR’ met ‘Ja’ is beantwoord. Dan wordt deze patiënt ondanks fluctuerende waarden automatisch meegenomen in de categorie ernstige chronische nierschade.
Als dit niet is aangegeven in het HIS dan gebruikt VIPLive de combinatie van uitkomstwaarden ACR en eGFR om ernstige CNS patiënten (automatisch) te selecteren voor de ‘te bepalen’ lijst. De icpc code U99 kan niet door VIPLive gebruikt worden omdat dit dan ook de matige en milde CNS patiënten eruit filtert, die nu nog niet in de keten zijn opgenomen.

Vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli kun je deze patiënten (ca. 10 per normpraktijk) met bovenstaande filters dan ook terug vinden in de ‘te bepalen lijst’ van VIPLive. Je kunt ze includeren en declareren en druppelsgewijs in de loop van het jaar opnemen in het spreekuur. De meeste patiënten met chronische nierschade worden al in de ketenzorg behandeld vanwege comorbiditeit. In dit webinar vind je de nieuwste inzichten over het transmurale beleid en de behandeling van chronische nierschade. Deze tabel kun je gebruiken bij de risicocommunicatie tijdens het spreekuur.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanpassingen? Neem contact op met Marian Verkerk, m.verkerk@regiozorgnu.nl.

Geplaatst in:

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Nieuwe teamleden RegiozorgNU en SpoedzorgNU

24 september 2021

De teams van RegiozorgNU en SpoedzorgNU hebben twee nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Mariska Eindhoven is managementassistente bij SpoedzorgNU en Mounir Lemouh versterkt de financiële afdeling van SpoedzorgNU en RegiozorgNU. Zij stellen…

Lees verder

Trots! HKZ-certificaat behaald

7 september 2021

SpoedzorgNU is met het kwaliteitsmanagementsysteem nu officieel gecertificeerd voor de HKZ norm Huisartsendienstenstructuren. Hier zijn we trots op! Wij staan voor kwaliteit Met dit HKZ keurmerk (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de…

Lees verder

PGO veldtest met patiënten

6 september 2021

Het ophalen van gegevens in de PGO zal in het begin nog niet vlekkeloos verlopen. Daarom organiseren we de komende maanden veldtesten met patiënten en Curavista om de kinderziektes op…

Lees verder

Meer nieuwsberichten