14 februari 2022
Hoe gevaarlijk is een DOAC? – werkafspraken
Veilige zorg leveren aan DOAC-gebruikers, dat is wat iedere betrokken zorgprofessional uiteindelijk wil. Maar wat heb je nodig om veilige zorg te kunnen verlenen? Tijdens een scholing, georganiseerd door de ziekenhuizen en regio-organisaties in Midden-Nederland, werd het belang van een goede communicatie tussen de verschillende zorgverleners benadrukt. Dit werd geïllustreerd aan de hand van een aantal uit het leven gegrepen casussen. Ook werd ingegaan op het belang van de onlangs vastgestelde regionale, transmurale werkafspraken DOAC’s, die gaan over het wederzijds delen van relevante zorginformatie. De werkgroep CVRM brengt de werkafspraken graag onder je aandacht.
Regionale werkafspraken DOAC’s
Bij de behandeling van patiënten met direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) zijn verschillende zorgprofessionals betrokken. Bovendien is er een delicate balans tussen effectiviteit en veiligheid. Daarom is er behoefte aan heldere werkafspraken, zodat veilige en effectieve antistollingszorg geborgd is. De afspraken over de overdracht en communicatie rondom DOAC’s tussen de eerste, tweede en derde lijn zijn vastgelegd in het document Regionale werkafspraken DOAC’s. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van deze afspraken.
Voor de huisarts is vooral het volgende relevant:
- De hoofdbehandelaar is ook verantwoordelijk voor herhaalreceptuur.
- Bij start van de behandeling dienen indicatie en nierfunctie (i.v.m. controle behandelduur en dosering) op het recept genoteerd te worden.
Ter ondersteuning van de implementatie in jouw eigen praktijk zijn de volgende presentaties beschikbaar:
- FTO DOAC’s waarin de werkafspraken opgenomen zijn
- Korte samenvatting wat kan dienen als voorprogramma van het FTO
Meer informatie?
Op deze pagina vind je de meest actuele protocollen en documenten. Wil je meer weten? Stel je vraag aan kaderarts CVRM Myrna Leine via de consultatiefunctie in VIPLive.