COPD-zorg langzaam weer op gang

COVID-19 heeft veel invloed gehad op de zorg voor patiënten met COPD. Praktijken waren beperkter toegankelijk, druk met vaccinaties en patiënten bleven weg. Ook spirometrie was beperkt toepasbaar vanwege de op COVID-19 aangepaste behandelrichtlijnen.

Op dit moment zien we dat steeds meer praktijken de COPD-zorg weer helemaal oppakken. Maar dan wel een beetje anders dan voorheen. Daar waar het kan en gewenst is, worden patiënten op afstand behandeld. Margo Nekeman, praktijkondersteuner in Woerden en lid van de werkgroep COPD, deelt als voorbeeld graag de oproep die zij aan hun COP-patiënten stuurden. Met deze oproep stuurden zij ook de MRC, CCQ vragenlijsten of ziektelastmeter mee, met het verzoek deze te retourneren aan de praktijk. Daarnaast worden patiënten met een lange consultpauze opnieuw ingepland in de POH-agenda’s. Patiënten hebben grote waardering voor de flexibele wijze waarop de zorg wordt aangeboden.

Binnenkort kan deze consultvoorbereiding ook digitaal plaatsvinden via de patiëntenapp van VIPLive. Over deze online mogelijkheden voor patiëntenzorg via VIPLive informeren we je via de webinars VIPLive Samenwerken. Hiervoor ontvang je binnenkort via de mail een uitnodiging.

Geplaatst in: COPD

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Transmuraal Incident Melden (TIM)

15 november 2023

Iedere huisarts ervaart wel eens een incident in de overdracht van de zorg vanuit bijvoorbeeld een ziekenhuis, thuiszorg of andere zorgorganisatie. We noemen dit transmurale incidenten. Om te leren van…

Lees verder

Aandacht voor valrisico

12 november 2023

Veel samenwerkingsverbanden hebben al langer aandacht voor valpreventie. Deze initiatieven waren vooral gericht op  ouderen met een hoog valrisico. In de domeinoverstijgende keten wordt nu ook gekeken naar ouderen met…

Lees verder

Verslag Spiegelbijeenkomst

26 oktober 2023

De jaarlijkse spiegelbijeenkomst over geïntegreerde chronische zorg van 5 oktober was een avond vol inzichten en discussies over de toekomst van de chronische zorg. Meer dan tachtig huisartsen, POH’s en…

Lees verder

Meer nieuwsberichten