Veelbelovende start netwerk oncologie i.o.

Ruim 40 professionals waren aanwezig bij de eerste bijeenkomst van het netwerk oncologie Noordwest-Utrecht (in oprichting) op 18 mei 2022. Naast huisartsen, POH’s GGZ en somatiek, oncologie- en wijkverpleegkundigen, diëtisten, fysio- en ergotherapeuten, waren ook sociale voorzieningen zoals het Buddyhuis en het Inloophuis Woerden van de partij. Een hele mooie eerste stap op weg naar nog betere zorg voor kankerpatiënten in onze regio, waar het kan dichtbij huis en in eigen regie.

Goede zorg begint bij goede samenwerking. En daarvoor moet je elkaar goed weten te vinden én weten wat je elkaar kunt verwachten. In korte presentaties lieten de verschillende aanwezige disciplines zien wat zij kunnen betekenen voor mensen met kanker. Zo blijkt de oncologisch fysiotherapeut ook sociale begeleiding te kunnen bieden, kan het Buddyhuis helpen om lotgenoten met elkaar in contact te brengen en het inloophuis bij ontmoeting in groepen. Na de presentaties gingen de deelnemers in kleine groepjes uit elkaar om een casus te bespreken. Dit leverde geanimeerde gesprekken op.

Lezing over psychische gevolgen kanker

Marloes Gerrits, kaderhuisarts GGZ, en Yvonne Luigjes, psycholoog/onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut, gaven tot slot een lezing over psychische zorg voor kankerpatiënten in de eerste lijn. De rode draad was het ‘window of tolerance’: de bandbreedte waarbinnen mensen goed om kunnen gaan met emoties. Door spanningen, bijvoorbeeld wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, wordt dit ‘raampje’ kleiner en zal iemand anders reageren. Hulpverleners voelen zich soms onmachtig als het gaat om patiënten die kampen met onzekerheid over de levensverwachting. Toch kunnen zij veel betekenen. Bijvoorbeeld door ruimte te geven aan de gevoelens, te luisteren en reflecteren. Ook is het goed om in gedachten te houden dat patiënten vaak zelf prima om kunnen leren gaan met deze emoties. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van helpende gedachten of door afleiding te zoeken.

Vervolg – sociale kaart

Al met al vormde deze bijeenkomst een hele mooie aftrap voor het RegiozorgNU-netwerk oncologie. Later dit jaar start het netwerk met een sociale kaart. Het is de bedoeling dat alle professionals in de regio Noordwest-Utrecht die werken voor kankerpatiënten, hierin een plek krijgen.

Naar de pagina over oncologische zorg in de regio

Geplaatst in: Oncologie

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Meer nieuwsberichten