Bijeenkomst Werk en kanker: kans voor de POH oncologie?

Misschien ligt hier een mooie kans voor de introductie van een praktijkondersteuner oncologie? Dat was een van de opmerkingen naar aanleiding van het verhaal van Anjo Bloemen, ervaringsdeskundige en werkzaam bij een zorgorganisatie, tijdens de tweede bijeenkomst van het Netwerk oncologische zorg Noordwest-Utrecht. Kanker en werk was dit keer het thema. Op de netwerkbijeenkomst was een gemêleerd gezelschap van professionals uit de huisartsenpraktijk, fysiotherapeuten, diëtisten, oncologieverpleegkundigen en ergotherapeuten aanwezig.

Anjo heeft zich erg eenzaam gevoeld gedurende haar re-integratie. Vooral na de behandelfase was het heel fijn geweest als de huisarts of een praktijkondersteuner regelmatig met haar contact had gehad over het traject. Een van de tips die ze meegaf aan de aanwezigen was om de Overzichtskaart werk en kanker van het NFK mee te geven aan patiënten. Ook had ze graag gehoord dat mentale problemen heel normaal zijn in de fase na behandeling. Ze kampte met een veranderd lichaam, een nieuwe ‘ik’. Misschien ligt hier een mooie kans voor de introductie van een praktijkondersteuner oncologie? Er bleken al praktijken te zijn die hierover nadenken.

Na de ervaringen van Anja, konden de aanwezigen luisteren en meedoen met de interactieve presentatie van Kristel van Asselt (medisch directeur bij RegiozorgNU, huisarts en onderzoeker) en Janneke van Setten (ergotherapeut). Aanwezigen waren zeer geïnteresseerd in het werk van de ergotherapeut in het vinden van een energiebalans met de cliënt.

Na afloop zei één van de deelnemers: ‘Wat een mooie gelegenheid om een gezicht te zien bij de collega’s uit het veld, en samen te verdiepen en uit te wisselen. Een gemiste kans als je er niet bij was!’.
Een aanbeveling voor ons allemaal voor de volgende netwerkbijeenkomst, die we in 2024 organiseren.

Geplaatst in: Oncologie

Nieuwsbrief ontvangen?

Alle nieuwsberichten

Transmuraal Incident Melden (TIM)

15 november 2023

Iedere huisarts ervaart wel eens een incident in de overdracht van de zorg vanuit bijvoorbeeld een ziekenhuis, thuiszorg of andere zorgorganisatie. We noemen dit transmurale incidenten. Om te leren van…

Lees verder

Aandacht voor valrisico

12 november 2023

Veel samenwerkingsverbanden hebben al langer aandacht voor valpreventie. Deze initiatieven waren vooral gericht op  ouderen met een hoog valrisico. In de domeinoverstijgende keten wordt nu ook gekeken naar ouderen met…

Lees verder

Verslag Spiegelbijeenkomst

26 oktober 2023

De jaarlijkse spiegelbijeenkomst over geïntegreerde chronische zorg van 5 oktober was een avond vol inzichten en discussies over de toekomst van de chronische zorg. Meer dan tachtig huisartsen, POH’s en…

Lees verder

Meer nieuwsberichten