CASPIR basiscursus

De CASPIR basiscursus is een cursus bestaande uit vijf modules over spirometrie in de huisartsenpraktijk. Deze cursus is ontwikkeld door de COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG). Na het volgen van de geaccrediteerde cursus kun je COPD patiënten volgens de laatste richtlijnen behandelen.

Programma

De cursus is opgebouwd uit een vijftal modules:

 • Module 1: e-learningmodule die thuis achter de laptop of tablet gemaakt kan worden. Deze e-learningmodule gaat over de basisbeginselen van het uitvoeren en beoordelen van spirometrie in de huisartsenpraktijk. Je volgt deze e-learning in de digitale leeromgeving van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Je ontvangt van het NHG per e-mail de inloggegevens van Module 1.
 • Module 2: Avond nascholing op locatie (3 uur)
  Programma bestaat uit longfysiologie, uitvoering spirometrie volgens ATS/ERS richtlijn (2005), inhoud NHG praktijkwijzer (2008) over spirometrie, organisatie spirometrie, keuze apparaat, onderhoud en kwaliteitscontroles, start interpretatie.
 • Module 3: Meekijken in een regionaal longfunctie laboratorium (2 uur)
 • Module 4: In de praktijk verzamelen van een portfolio met eigen spirometrietesten en beoordeling door longfunctielaborant (1 uur). Meer informatie.
 • Module 5: Avond nascholing op locatie (3 uur)
  Bespreken inhoud portfolio, casusbespreking, praktijkexamen en eindtoets.

Data

De CASPIR basiscursus is van februari t/m juni 2022:

 • Module 1: februari/maart (zelfstudie e-learningmodule)
 • Module 2: donderdag 31 maart van 17.30 – 21.30 uur (bijeenkomst op locatie, RegiozorgNU, Atoomweg 50 in Utrecht)
 • Module 3: april/mei 2022 (bezoek longfunctielaboratorium, afspraak wordt tijdens module 2 gemaakt)
 • Module 4: mei/juni 2022 (maken portfolio)
 • Module 5: dinsdag 21 juni van 17.30 – 21.30 uur (bijeenkomst op locatie, RegiozorgNU, Atoomweg 50 in Utrecht)

Digitale leeromgeving

Alle deelnemers ontvangen vanuit de CAHAG leeromgeving een e-mail met daarin de inloggegevens om toegang te krijgen tot het gedigitaliseerde lesmateriaal van Module 2 tot en met Module 5 van de CASPIR cursus.

CASPIR certificaat

Als je module 1 tot en met 5 met goed gevolg afsluit wordt het CASPIR certificaat uitgereikt. De huisarts (en/of verpleegkundig specialist) krijgt een beoordelaarscertificaat, de doktersassistent, praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige een uitvoerderscertificaat.

Docenten

De docenten van deze CASPIR cursus zijn:

 • Roel Wennekes, kaderarts astma/COPD
 • Lynda Brinkman, longarts St. Antonius ziekenhuis
 • Desiree Klarenbeek, longfunctieanalist St. Antonius ziekenhuis

Locatie

Module 2 en 5 vinden plaats bij RegiozorgNU, Atoomweg 50 in Utrecht.

Kosten

Ben je aangesloten bij de ketenzorg COPD van RegiozorgNU? Dan zijn de kosten € 275,- per persoon. RegiozorgNU betaalt de rest.
Ben je niet aangesloten bij RegiozorgNU? Dan zijn de kosten € 656,- per persoon.

Module wisselen

Module 2 en 5 zijn bijeenkomsten op locatie. Bij verhindering of ziekte kun je een module inhalen bij een andere CASPIR cursus. In het scholingsoverzicht van de CAHAG kun je vinden welke organisaties de CASPIR module 1-5 aanbieden en vragen naar de mogelijkheden om de gemiste module daar te volgen. RegiozorgNU is niet verantwoordelijk voor de eventuele kosten hiervoor.

Accreditatie

De CASPIR cursus is voor 9 uur geaccrediteerd voor huisartsen (KNMG), verpleegkundig specialisten (VSR), praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen (NVvPO en V&VN) en doktersassistenten (CADD).

Aanmelden

Je kunt je inschrijven via onderstaand inschrijvingsformulier. Je ontvangt per mail een bevestiging van inschrijving en vervolgens een factuur. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers, dus schrijf snel in!

Annuleringsregeling

Annuleren is uitsluitend schriftelijk mogelijk tot twee weken voor de aanvangsdatum. Wij berekenen dan
€ 75,00 administratiekosten. Bij latere annulering brengen wij de volledige kosten in rekening.

Geen velden gevonden.