Scholing – Advance Care Planning

Huisartsen en praktijkondersteuners zijn in een goede positie om het gesprek over Advance Care Planning (ACP) te voeren. Maar hoe voert u een ACP-gesprek? Hoe legt u het gesprek vast en hoe zorgt u dat andere zorgverleners ook op de hoogte zijn? Welke dilemma’s komt u tegen? Waarom praat de één makkelijker over de dood dan de ander? Tijdens de scholing Advance Care planning op dinsdag 20 februari 2018 van 17.30 tot 20.15 uur vertelt Brenda Ott, kaderhuisarts ouderengeneeskunde, u hier alles over. Daarnaast is er veel ruimte voor vragen en inbreng over uw eigen ervaringen.

Programma

17.30 – 18.00 uur Ontvangst met lichte maaltijd
18.00 – 19.30 uur Presentatie Brenda Ott, kaderhuisarts ouderengeneeskunde
19.30 – 20.00 uur Module ouderen Portavita
20.00 – 20.15 uur Vragen en afsluiting

Over Brenda Ott

Brenda Ott is kaderhuisarts ouderengeneeskunde en heeft ruime ervaring als praktijkhouder in huisartsenpraktijk Ott en Bedaux te Zeist. Haar opleiding tot kaderhuisarts (2010-2012) heeft bij haar de interesse in “Advance Care Planning” gewekt: anticiperen op zorg rond het levenseinde. Ze stelde een ’niet-reanimeren verklaring’ op die inmiddels landelijk is geïmplementeerd via thuisarts.nl. Daarnaast ontwikkelde ze een methode om met kwetsbare ouderen ACP-gesprekken te voeren. Over dit onderwerp heeft ze publicaties geschreven o.a. voor het NtvG en H&W en ze schreef een hoofdstuk voor het boek: “De dokter en de dood”. Ook is zij auteur van de Toolkit voor ACP met betrekking tot het levenseinde. Op uitnodiging van VWS was Brenda vorig jaar spreker op het symposium over de lancering van de onafhankelijke niet-reanimeren penning. Brenda vertelt zowel vanuit haar kennis van de richtlijnen als vanuit wetenschappelijk inhoudelijke basis, aangevuld met haar ervaringen in de praktijk als huisarts.

Huiswerkopdracht

Van de deelnemers wordt de volgende voorbereiding verwacht voor de scholingsavond:

  • Verzamel vragen die u heeft die betrekking hebben op de zorg rond het levenseinde.
  • Doornemen van de Toolkit ACP.
  • Neem een casus mee uit de praktijk die u zou willen bespreken, bijvoorbeeld: een lastig ACP gesprek, levenseindezorg welke uiteindelijk anders liep dan gepland, een mislukte reanimatie of een schrijnende situatie op de HAP met kwetsbare oudere.

Locatie

ZorgNU, Atoomcub, Atoomweg 50 in Utrecht.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deze kosteloze scholing via onderstaand formulier.