“Het nieuwe zorgwerken, de patiënt aan het roer, de patiënt heeft de regie. Dit klinkt allemaal leuk en vooruitstrevend, maar hoe gaan we het vorm geven? En vooral: hoe gaan wij als praktijkondersteuners daar mee om?”, vraagt Monique Bakker zich af, praktijkondersteuner bij Gezondheidscentra Maarssenbroek. Monique: “Wij zijn als verpleegkundigen immers opgeleid om mee te denken en oplossingen en verbeterpunten aan te dragen. We zijn vaak gewend om op een bepaalde manier spreekuur te doen. Motivational interviewing hebben we vast allemaal al wel eens gehad, en toch gebeurt het regelmatig dat de mensen bij de jaarlijkse controles weer met dezelfde waarden en ongewijzigde leefstijl komen. Blijven we met de mensen bespreken waar de verbeterpunten zouden kunnen liggen? Blijven we ze op de risico’s wijzen? Of leggen we een stukje verantwoording terug en gaan we coachen? Maar ook: hoe gaan we dat dan doen?”

Eigen verantwoordelijkheid van de patiënt

“Zelf heb ik een scholing gevolgd in het coachen van de patiënt. Tijdens die scholing werd mij heel erg duidelijk dat ik ongemerkt tijdens een consult toch veel aan het sturen was. Dit deed ik ook via motivational interviewing. Ik probeerde ‘verandertaal’ te ontlokken op de punten waarvan ik dacht dat het de patiënt de meeste winst zou opleveren. Tijdens de scholing heb ik goede handvatten gekregen hoe ik door middel van vragen en coachen kan achterhalen wat de patiënt zelf zou willen en kunnen. Voordeel is dat hij dat zélf benoemt, en je dus ook vaak minder met weerstand te maken krijgt. Daarom is de motivatie meestal groter iets aan te pakken of te veranderen. Ook bleek dat mensen hun aandoening regelmatig niet als een stukje eigen verantwoording zien. Door dat om te draaien kreeg ik hele andere consulten.”

De Fitbit in de praktijk

Monique vertelt enthousiast: “Na het volgen van de coachingsscholing startte precies de Fitbit pilot. De Fitbit gebruik ik om (het gebrek aan) beweging te visualiseren en dan samen met de mensen te kijken of ze doelen kunnen stellen. Ook wordt daarbij gevraagd wat de voor-en nadelen zouden zijn. Op het moment dat mensen een geleende Fitbit gebruiken, gaan ze werken met de gezondheidsmeter.  Voordeel is dat ze op die manier al laagdrempelig bezig zijn met een Persoons Gebonden Omgeving (PGO). Voor de chronische aandoeningen kunnen zij ook zelf dingen noteren (bv als gewicht afneemt) en zo hun vooruitgang monitoren. Op één consulttijd zet ik drie mensen waarvan ik de gegevens ophaal en ze een e-consult kan sturen. Op deze manier houd ik een vinger aan de pols en kan vragen wat ze nodig hebben om eventuele doelen bij te stellen, of om ze te complimenteren met behaalde resultaten. Als het goed is, gaan mensen merken wat de nieuwe leefstijl oplevert en van wat ik terugkrijg merk ik dat de verantwoording hebben voor je eigen aandoening een stimulans is/ kan zijn om dingen aan te pakken.”

Consulten worden leuker

Monique besluit: “Alles staat natuurlijk nog wel aan het begin, dus er moet zeker nog een en ander bijgeschaafd worden. Maar ik merk dat de consulten mij minder energie kosten en een stuk leuker worden.”

Ook meedoen met uw praktijk?

Er zijn nog Fitbits beschikbaar. Om deel te nemen kunt u een bericht sturen naar Marian Verkerk, m.verkerk@ketenzorgnu.nl.

BEKIJK DE SCHOLINGSPAGINA