Hart- en vaatziekten
Lees verder1. Kwaliteit
De ketenzorg voor vasculair risicomanagement (VRM) voor patiënten met Hartvaartziekten is gebaseerd op transmurale samenwerking en substitutie. Voor Noordwest Utrecht is voor deze keten een businesscase opgesteld met Zilveren Kruis Achmea. In deze businesscase is een evaluatie op uitkomstindicatoren afgesproken. Hieronder ziet u allereerst de procesindicatoren die zijn aangeleverd aan de landelijke benchmark van InEen.
De casemix (patiënten met VRM zorg in de tweede lijn, in de eerste lijn of niet in beeld) is nog in beweging door de druppelsgewijze inclusie van patiënten en het toetreden van nog een aantal nieuwe praktijken in het verslagjaar 2017 en 2018.
Procesindicatoren
Uitkomstindicatoren
Daarnaast zijn ook de uitkomstindicatoren die zijn geselecteerd voor de businesscase meegenomen in de data analyse. Hierbij betreft het een nulmeting en hermeting van een toenemend aantal praktijken waarbij is gemeten met een toenemend aantal patiënten.
Bron: Portavita Analytics 1-12-2017
In 2016 en in 2017 zijn de eerste spiegelbijeenkomsten voor deze keten georganiseerd. De focus tijdens deze bijeenkomsten lag op de praktijkspiegel, de ontwikkelingen binnen de cholesterol medicatie, risico communicatie en op leefstijl. Tevens zijn plenair transmurale casusbesprekingen georganiseerd die exemplarisch waren voor zowel de huisartsen als voor de cardiologen. In deze periode is onder meer een daling te zien in de gemiddelde LDL waarde en totaal cholesterol, een positieve trend. Deze cijfers zijn vergeleken met de landelijke benchmarkcijfers van 2017.
Na de startbijeenkomsten in 2014 en 2015 is in 2016 de nulmeting uitgevoerd. Als we deze populatie identificeren per 1 december 2016 en we meten per 1 september 2018 bij dezelfde praktijken met een toenemende populatie opnieuw de gemiddelde uitkomstwaarden dan ontstaat dit beeld:
Als we van de specifieke onderzoekspopulatie de beginmeting per 1 september 2015 en de eindmeting op 1 september 2018 (N=33 door druppelsgewijze inclusie) vergelijken zien we deze uitkomstindicatoren:
De bloeddrukdaling bij dit cohort onderzoek heeft een p waarde van 0,01788 en is daarmee een significante daling. Dat de gemiddelde LDL waarde en het gemiddelde totale cholesterol gehalte geen daling laten zien heeft wellicht te maken met de startwaarden waarmee de deelnemers binnen de ketenzorg zijn geïncludeerd en de streefwaarden in de vigerende richtlijn voor huisartsen ten tijde van de eerste 2 jaren van het onderzoek.
2. Kosten
In navolging van de multidisciplinaire transmurale casuïstiekbesprekingen is aandacht besteed aan communicatie handvatten om verwijs- en terugverwijs afspraken uit de businesscase en uit de RTA te faciliteren. Op deze manier kregen de afspraken die gemaakt zijn binnen de Regionale Transmurale Afspraken (RTA) meer inhoud en kwam daadwerkelijke substitutie op gang.
Vektis heeft via een data analyse, gebaseerd op de AGB codes van deelnemende praktijken, de voor de businesscase geselecteerde DOT kosten van de Zilveren Kruis verzekerden geanalyseerd tot en met 2016. Vektis kwam tot de volgende conclusies:
Om welke substitutie DOT’s gaat het?
Om welke te voorkomen DOT’s gaat het?
Deze uitkomsten vanuit verschillende invalshoeken vormen een positieve trend. De beoogde dalingen in uitkomstindicatoren blijken hierbij te ambitieus ingeschat. De beginwaarden wijken bij inclusie minder af van de streefwaarden dan bij aanvang werd ingeschat. Daarnaast is de periode dat de grote groep geincludeerden deelnemen aan deze ketenzorg relatief kort.(grootste toename in patiëntenaantallen in 2017 en 2018) De positieve uitkomsten bieden een kwaliteitsimpuls voor de patiëntenpopulatie van de deelnemende huisartsen. Het verdient dan ook de aanbeveling om deze groep over een langere periode te volgen om een grotere of specifieke cohort te kunnen meten. Mogelijk is het succes bij de cohortmeting ook van toepassing op de totale casemix.