
Het Nieuwe Zorgwerken
Het Nieuwe Zorgwerken, zo noemen we de implementatie van ondersteunde zelfzorg in Noordwest Utrecht, is erg enthousiast ontvangen tijdens de inspirerende Kick-off bijeenkomst in 2018. Een overzichtelijk menu biedt praktijken sinds 2018 de keuze om deel te nemen aan onderdelen van dit programma. Deze praktijken hebben ervoor gekozen om in te zetten op de verschillende vormen van Het Nieuwe Zorgwerken. Er neemt inmiddels 50% van de praktijken deel aan een van beide takken van Het nieuwe Zorgwerken: De team leergangen positieve gezondheid/persoonsgerichte zorg en/of de gedeeltelijk online behandeling van chronische patiënten, HNZW digitaal.
Stimuleren deelname
Stimuleren van deelname vraagt om medewerking van een groot deel van het praktijkteam. Om dit te bereiken zetten we tijdens plenaire bijeenkomsten en in de nieuwsbrieven in op de bijdrage van ambassadeurs. We werken met de kracht van de herhaling en bieden keuzevrijheid in de vorm waarin men inzet op persoonsgerichte zorg, gezamenlijke besluitvorming en zelfmanagement. Op de hiervoor ingerichte HNZW pagina op de website worden naast het keuzemenu de filmpjes over HNZW getoond.
Team Leergangen Persoonsgerichte zorg
Negen praktijken en één gezondheidscentrum namen in 2018 en in 2019 deel aan de team leergang ‘Persoonlijke effectiviteit in Persoonsgerichte zorg’. De vorm van de leergang was op eigen locatie, met het multidisciplinaire team gedurende een langere periode en met video feedback. Dit bleek de meest effectieve manier om deze nieuwe manier van werken te kunnen omarmen aldus de ervaringen van de pilotgroepen.
HNZW digitaal
Op een aantal locaties, waaronder in de Gezondheidscentra in Maarssen, zijn daarnaast pilots gestart met Het Nieuwe Zorgwerken (HNZW) digitaal. Dat betekent niet alleen dat het consult op een andere manier wordt ingestoken, met zorg op maat. Maar ook dat patiënten digitaal een consult kunnen doen, zelf gegevens bij kunnen houden en de regie hebben over wie er meekijkt in het dossier. Praktijkondersteuner Monique Bakker, diëtiste Danita van der Linden, fysiotherapeut Rudi Jansen en COPD-patiënte Linda Hauwert vertellen over hun ervaringen.
Wat kunnen patiënten merken van HNZW?
De patiënten die ingeschreven staan in de praktijkteams die aan de team leergang persoonsgerichte zorg hebben deelgenomen kunnen ervaren dat consulten meer persoonsgericht zijn. Soms wordt door zorgverleners om consult voorbereiding gevraagd. Het belangrijkste verschil is merkbaar door de coaching en het stimuleren van de eigen regie tijdens de consulten van met name de chronische patiënten. De online begeleiding van patiënten via de PGO Gezondheidsmeter van Curavista biedt zorgverleners ook de mogelijkheid verschillende chronische aandoeningen op elkaar af te stemmen. In de pilotpraktijken wordt meer bewegen en afvallen middels Fitbits begeleid via multidisciplinaire online coaching. Patiënten kunnen zelf hun meetwaarden insturen en krijgen hiermee meer grip op hun gezondheid.
Clientenpanels – Gemotiveerd door online coaching
Vanuit de cliënten panels voorafgaand aan de Kick-Off leerden we dat online coaching de panelleden de motivatie gaf om hun doelen te bereiken. Met de Gezondheidsmeter, gekoppeld aan het KIS, kan de patiënt thuis de vragenlijsten invullen en uploaden naar de zorgverlener zodat deze tijdens de eerste afspraak direct met de patiënt in gesprek kan. Door dit proces goed in te richten binnen de spreekuren ontstaat er ruimte en tijd om mensen echt vooruit te helpen. Als de patiënt zelf metingen gaat verrichten en beschikbaar stelt voor de zorgverlener is de betrokkenheid groter. De tools waarmee gebruikers zelf de gezondheid (bijvoorbeeld met een bloeddrukmeter) en activiteiten kunnen meten (bijvoorbeeld met een Fitbit of een stappenteller) faciliteren de zelfbewuste burger die de regie voert over de eigen gezondheid optimaal.
Steekproef onderzoek triple aim
Uit een steekproefonderzoek onder alle patiënten die de behandeling voor hun chronische aandoening gedeeltelijk online hebben georganiseerd bleken de eerste resultaten zeer positief. Het steekproefonderzoek combineerde in 2019 de gebruikerservaring van de online tool, de mate van gebruik hiervan en de aandoening specifieke indicatoren op uitkomsten. Bij 70% van de structurele gebruikers van de online tool verbeterde 1 of meer van de aandoening specifieke uitkomst indicatoren zoals de HBa1c waarde, BMI of bloeddruk ongeacht of de gebruikerservaring positief was.

OPEN – online inzage
Vanaf 1 juli 2020 hebben patiënten wettelijk recht op elektronische inzage in hun medisch dossier of op een elektronisch afschrift ervan.Om dit te realiseren zette KetenzorgNU in 2019 de organisatiestructuur op voor dit programma binnen de eigen regiocoalitie. De subsidie aanvraag voor het OPEN project startte in het najaar van 2019. Een projectleider, aangesteld om dit programma samen met de directie en de kwaliteitsmanager op te zetten, maakte het plan van aanpak. Alle leden zijn uitgenodigd de deelname overeenkomst te tekenen en er is een projectgroep ingericht. Daarnaast zijn er consulenten geworven om op wijkniveau de praktijken te ondersteunen.
Over OPEN
OPEN is een programma dat op initiatief van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, is gestart. Het landelijke OPEN Programmabureau ondersteunt regiocoalities gedurende het complete proces van de realisatie van online inzage. Het doel is dat patiënten straks veilig beschikken over hun digitale medische gegevens via een portaal of PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving). In onze regio hebben we al try-outs met het PGO van Curavista in de praktijken die deelnemen aan Het Nieuwe Zorgwerken (HNZW). OPEN zorgt er ook voor dat de uitwisseling met PGO’s verloopt volgens het MedMij-afsprakenstelsel.