Voorwoord
Lees verderVoor u ligt het jaarverslag 2020 van RegiozorgNU. RegiozorgNU is na een gedegen voorbereiding en afstemming vanaf 2020 van start gegaan. De organisatie komt voort uit voormalige GEZ en OWZ-organisaties, zorggroep KetenzorgNU en onderdeel van Coöperatie ZorgNU.
Terwijl RegiozorgNU net was opgericht en van start was gegaan als organisatie kregen we te maken met de uitbraak van Corona. Dat stelde de organisatie en ons voor uitdagingen waar we begin 2020 niet op hadden geanticipeerd. Desondanks is er in 2020 veel bereikt en een uitstekende basis gelegd voor de toekomst. De prioriteit lag in 2020 bij de uitvoering van de zorgprogramma’s en projecten, bij het tot stand brengen van de verbinding en samenhang tussen de regio en de wijken en bij het faciliteren en organiseren van integrale zorg.
Grote delen van het Regioplan zijn tot uitvoer gebracht, er is een nieuwe directeur geworven en we zijn doorgegaan op de ingeslagen weg van zorgvernieuwing en innovatie. Persoonsgerichte zorg is een onderwerp dat leeft binnen de regio en via het programma Het Nieuwe Zorgwerken hebben we in 2020 hier weer verdere invulling aangegeven. Inmiddels is ruim 30% van de leden gestart met een van de onderdelen van Het Nieuwe Zorgwerken. De kern van persoonsgerichte zorg is dat een zorgverlener niet de klacht of aandoening centraal stelt, maar de persoon die de klacht presenteert. Andere innovatieve projecten en programma’s waren Artrosezorg, ouderenzorg en Longformularium.
Verdere stappen zijn gezet in het digitaliseren van de regio. Met het programma OPEN zijn inmiddels alle praktijken in de regio in staat om hun patiëntgegevens digitaal te ontsluiten. Daarnaast is in 2020 besloten om afscheid te nemen van het KIS van Portavita en over te stappen op VIPLive. Alle praktijken zijn eind 2020 aangesloten bij VIPLive en inmiddels wordt dit systeem breed toegepast. Met VIPLive kunnen we een betere invulling gegeven aan integrale zorg en de daarbij behorende datamanagement.
Binnen RegiozorgNU houden de samenwerkingsverbanden zich op wijkniveau bezig met uitvoering en implementatie van wijkgerichte zorg en de regio-organisatie buigt zich over het lange termijnbeleid waarbij programma’s regio breed geïnitieerd, ontwikkeld en geïmplementeerd worden. In 2020 is hier verder invulling aangegeven en er is actief verbinding gezocht met de samenwerkingsverbanden en samen zijn de eerste stappen gezet in de invulling van wijkmanagement. Het is een zoektocht naar een optimale samenwerking waarin partijen elkaar weten te versterken. RegizorgNU gelooft in de kracht van multi-disciplinaire samenwerking. Er is veel tijd en effort gestoken in het oprichten van NUGezond als deelnemersraad, die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de directie op strategisch en beleidsniveau. NuGezond bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de verschillende samenwerkingsverbanden.
De organisatie is nog duidelijk in ontwikkeling en opbouw en nog niet op volle kracht. Nieuwe medewerkers zullen aangetrokken worden om de verander- en implementatiekracht te versterken. Waarbij onze voorkeur ernaar uitgaat om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de beschikbare capaciteit binnen de Samenwerkingsverbanden op wijkniveau.
Extra aandacht zal uitgaan naar het opleiden van de eigen mensen zodat we de juiste skills en competenties aan boord hebben. Er zal een verschuiving plaats moeten vinden van projectleiding naar verandermanagement en relatiemanagement. De huidige kwaliteits- en projectmanagers zullen daarbij steeds meer moeten opereren op alle niveaus en de juiste communicatie- en adviesvaardigheden moeten ontwikkelen. Binnen de organisatie zullen we hier de nodige aandacht aangeven en hier een ontwikkelprogramma voor maken.
Wat dat betreft was 2020 een transitiejaar, er is een stevig fundament gelegd waarop in 2021 doorgebouwd kan worden. De organisatie gaat in 2021 door op de ingeslagen weg waarbij we telkens onze meerwaarde zullen laten zien en zullen sturen op concrete resultaten.
Namens het gehele team wens ik u veel leesplezier!
Sam Siemssen, directie RegiozorgNU