“Alleen al het idee dat je niet de enige bent!”, zo riep iemand met artrose na de dialooggesprekken vorig jaar. Na het ontmoeten van andere mensen met artrose ging er een wereld voor haar open.

Uit deze gesprekken blijkt dat ‘artrose’ niet iets is waar in het dagelijks leven over gesproken wordt, laat staan dat mensen elkaar onderling ontmoeten. Terwijl ze veel steun bij elkaar kunnen vinden en inzichten kunnen opdoen door gesprekken met elkaar.

Daarom organiseren we dit jaar in elke proeftuin groepsontmoetingen. Een laagdrempelig, informeel samen zijn voor en door mensen met artrose. Mensen kunnen ervaringen uitwisselen, elkaar tips geven en steunen waar nodig. Deze groepsontmoetingen worden georganiseerd door een ‘coördinator’. In elke proeftuin wordt iemand met artrose opgeleid tot coördinator: “Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt en dat mensen elkaar weten te vinden. Dit is het minste wat ik kan doen, en als ik er anderen mee help doe ik dat graag!”, vertelt één van de coördinatoren in spe.

De coördinatoren organiseren de groepsontmoetingen, begeleiden de gesprekken en zijn aanspreekpunt voor patiënten en zorgverleners. Door ‘mond op mond-reclame’ en via de zorgverleners hopen we op steeds meer deelnemers aan de groepsontmoetingen. En dat mensen met artrose elkaar beter weten te vinden en kunnen helpen wanneer ze hier behoefte aan hebben.

Eind juni vindt de eerste training voor de coördinatoren plaats, en in september en oktober gaan de eerste groepsontmoetingen van start. Zet de koffie maar vast klaar!