Steeds meer huisartsen en andere zorg- en welzijnsprofessionals ervaren dat werken met Positieve Gezondheid veel oplevert. Het helpt om een ander gesprek te voeren met patiënten. De focus ligt niet op ziekte, maar op wat er wél kan. Dat is prettig voor patiënten én voor zorgverleners. Meer werkplezier, meer voldoening en minder werkdruk.

Het overgrote deel van de klachten die wordt besproken in de huisartspraktijk heeft geen medische oorzaak. Door een ‘ander gesprek’ te voeren leer je de patiënt kennen, begrijp je de achtergrond en de mogelijke (onderliggende) oorzaken van de zorgvraag. Waar nodig worden protocollen losgelaten en wordt gekeken wat de wensen en behoeften van de patiënt zijn. Afhankelijk van de (onderliggende) zorgvraag wordt gebruik gemaakt van het zorgnetwerk.

Implementatiemodules

In 2023 biedt RegiozorgNU implementatiemodules Positieve Gezondheid in het kader van Meer Tijd voor de Patiënt. Meer informatie.

Toolkit materiaal voor praktijk en patiënt

In je praktijk kun je op verschillende manieren aan de slag met Positieve Gezondheid. Hier vind je een overzicht van ondersteunend materiaal, zowel voor jou als professional als voor patiënten.

Inbedding in de praktijk – voordeur

Inbedding in de praktijk – spreekkamer

Inbedding in de praktijk – netwerk

Interview met Sandra IJpma, wijkmanager Utrecht
‘Gehoord en gezien worden is de essentie van positieve gezondheid’
Lees het interview

Interview met Helga Koelemij, wijkmanager Montfoort-Linschoten
Montfoort-Linschoten positief gezond
Lees het interview

Bepaalde doelgroepen

Ter inspiratie

Interventieboek
Kijk voor inspiratie eens in Syntein’s interventieboek. Dit document bevat twintig interventies die ingezet kunnen worden om positieve gezondheid te implementeren in de huisartsenpraktijk. Download het interventieboek (PDF).

Artikel over de resultaten van een driejarige pilot met Positieve Gezondheid in Arnhem
Huisartsengroep Presikhaaf (drie huisartsenpraktijken op één locatie) zijn in 2019 gestart met een pilot Positieve Gezondheid.
Naar het artikel

Interview met Philip de Vries, praktijkhouder in Maarssen
‘Je krijgt door deze methode de kern van het probleem op tafel’
Lees het interview

Interview met Ton Dapper, huisarts in Tienhoven
Paella en positieve gezondheid
Lees het interview


Heb je ook een mooi voorbeeld om te delen? Laat het ons dan weten.