Met NUGroen willen we huisartsen bewustmaken van duurzaamheid en hen enthousiasmeren om stappen te zetten richting een groenere praktijkvoering. Overweeg je al langer om meer werk te maken van het verduurzamen van jouw huisartsenpraktijk, maar weet je niet goed waar te beginnen? Laat NUGroen je dan op weg helpen!

Door je ecologische voetafdruk te verkleinen, bescherm je niet alleen de directe gezondheid van patiënten en medewerkers, maar draag je ook bij aan de gezondheid van toekomstige generaties. Op langere termijn kan het ook nog eens kosten besparen.

‘We are in a climate emergency. And you were born at just the right moment to help change everything.’ – Eric Holthaus (journalist en klimaatwetenschapper)

Waarom NUGroen?

Met een uitstoot van 7% van de CO2 in Nederland is de zorgsector een grote vervuiler. Bij RegiozorgNU vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan het beperken van de vervuiling. Veel partijen ondertekenden al de Greendeal 3.0, waarin er afspraken zijn gemaakt voor de zorg. Hierin komen de volgende hoofdzaken naar voren:

  • 60% minder CO2 uitstoot in 2023
  • Meer circulaire zorg
  • Verminderen van medicatievervuiling
  • Vergroten van bewustwording en kennis
  • Meer inzet op gezondheid

Met NUGroen willen we het voor praktijken gemakkelijker en leuker maken om groene stappen te zetten.

Wat houdt NUGroen in?

Praktijken die zich hebben aangemeld werken tegen een vergoeding een jaar lang aan drie concrete verbeterpunten. Zij starten met de quickscan ‘Duurzame Huisartspraktijk’. Op basis van de resultaten uit de scan, kiezen de praktijken de drie verbeterpunten om mee aan de slag te gaan. Dat doen zij aan de hand van inspirerende informatie en concrete tips over hoe de praktijk te verduurzamen.

Tips en inspiratie voor álle praktijken

Doe je niet mee aan het project? Dan dagen we je uit om tóch werk te maken van duurzaamheid. Aan het begin van elk nieuw seizoen gaat het projectteam op bezoek bij een huisartsenpraktijk om te vragen welke duurzame acties zij ondernemen. ook verschijnt er een kalenderblad met tips en eenvoudige stappen die je kunt zetten voor een duurzamere praktijk. Zo help je niet alleen je portemonnee, maar ook onze mooie planeet. Elke maand kun je met je praktijk meedoen met de kalenderchallenge en een mooie prijs winnen.

Actueel

NUGroen kalenderchallenge

5 oktober 2023

Het is tijd voor de eerste NUGroen-kalenderchallenge. Werk aan duurzaamheid en win een mooie prijs! In oktober is het thema ‘Ontdek je lekje’. We gaan energie besparen. Misschien trek je…

Lees verder

Verduurzaam je praktijk met NUGroen

5 september 2023

Het nieuwe project NUGroen biedt huisartsenpraktijken een unieke kans om te werken aan een duurzamere praktijk. Overweeg je al langer om meer werk te maken van het verduurzamen van jouw…

Lees verder

Green Team gaat CO2-uitstoot verminderen

8 juni 2023

Op de huisartsenspoedpost gaat een ‘Green Team’ zich bezighouden met de verduurzaming van de huisartsenspoedpost. Dit team bestaat uit Lotte Mesker, junior triagist, Pascale Schure (huisarts), Mariette van den Heuvel…

Lees verder

Meer nieuws over NUGroen

Projectgroep

  • Diana Lucassen, CMIO en huisarts
  • Pascale Schure, huisarts
  • Hélène Hartig, managementassistent
  • Tesse Zwijnenburg, projectleider

Meer informatie en contact

Heb je nog vragen, goede ideeën of opmerkingen? Dan kun je terecht bij projectleider Tesse Zwijnenburg via e-mail.

‘Groen is te doen’

Lees het interview met initiatiefnemers NUGroen

Diana Lucassen en Pascale Schure

Meer lezen

Greenteam huisartsenpost

Ook op de huisartsenspoedpost in Leidsche Rijn is sinds juni 2023 een ‘Greenteam’ actief.
Lees meer