Stroomschema acute ggz

In geval van acute ggz weten huisartsen en crisisdienst Altrecht wie, wanneer verantwoordelijk is en kunnen zij op uniforme wijze handelen.

Home > Zorg > GGZ > Stroomschema acute ggz

HOE WIJ HELPEN

De werkgroep ggz van RegiozorgNU heeft samen met de Huisartsenspoedpost Noordwest-Utrecht, de Crisisdienst Altrecht, UNICUM en HUS een nieuw stroomschema ontwikkeld: “Acute GGZ – Afspraken Huisartsen en Crisisdienst Altrecht”. Dit schema is opgesteld voor zowel de ANW-diensten als de dagpraktijken, zodat zorgverleners weten wie, wanneer verantwoordelijk is en er op uniforme wijze gehandeld kan worden in geval van acute GGZ . Met dit schema versterken we de samenwerking in de regio en zorgen we voor snellere en beter afgestemde zorg in crisissituaties.

Richtlijnen en stappenplan bij crisissituaties

Het schema biedt duidelijke richtlijnen en een stappenplan om huisartsen, crisisdienst Altrecht en triagisten te ondersteunen bij de samenwerking in crisissituaties, zoals acute verwardheid, acute suïcidaliteit, intoxicaties of extreme ongerustheid bij naasten.

Belangrijkste punten uit het schema:

Met de psycho-educatieve programma’s van onder andere Therapieland en Karify kun je patiënten extra ondersteuning bieden, zowel binnen als buiten de spreekkamer. Deze eHealth oplossingen zorgen voor:

  • Toegankelijke zorg en herstelgericht werken – Patiënten kunnen op hun eigen tempo en op een moment dat hen uitkomt werken aan hun mentale gezondheid. 
  • Ondersteuning op maat – Kies uit een breed scala aan modules voor thema’s zoals angst, depressie, stress, slaap en leefstijl. 
  • Efficiënte samenwerking – Jij behoudt inzicht in de voortgang en kunt beter inspelen op de behoeften van je patiënt.
  • Verhoogde effectiviteit – eHealth versterkt de effectiviteit van je behandelingen en helpt bij het verkorten of overbruggen van wachttijden.
  • Leuker werk -door meer variatie in werkzaamheden.

Voordelen voor de huisarts

Het stroomschema geeft helderheid over taken en verantwoordelijkheden bij crisissituaties. Afspraak met Altrecht is dat als de situatie van de patiënt veilig genoeg is om zonder hulpverlening te wachten op beoordeling van crisisdienst, dat de crisisdienst vanaf dat moment de verantwoordelijkheid overneemt. De patiënt krijgt dan van de huisarts een telefoonnummer van de crisisdienst dat zij kunnen bellen in geval van nood als de situatie verandert. De huisarts hoeft daar voortaan niet meer tussen te zitten. In de oude afspraken bleef de huisarts verantwoordelijk tot de fysieke beoordeling door de crisisdienst. Een andere verbetering in de samenwerkingsafspraken is dat de huisarts in geval van een acute ggz-crisis zonder aanwijzingen voor onderliggende somatiek, direct de crisisdienst kan bellen voor overleg over een beoordeling, zonder dat we de patiënt eerst zelf hoeven te zien. Een huisarts kan een telefonische inschatting maken of de patiënt ABCDE-veilig is. Als dat het geval is, en er zijn geen aanwijzingen voor een eerste psychose, delier, lichamelijke oorzaak of intoxicatie, dan is het eerst zien van de patiënt door de huisarts niet meer nodig en volstaat de telefonische beoordeling.

Continu verbeteren

Het stroomschema wordt jaarlijks geüpdatet op basis van praktijkervaringen, feedback en landelijke richtlijnontwikkeling. Input vanuit TIM-meldingen speelt hierin een belangrijke rol, zodat het schema voortdurend aansluit bij de behoeften in de praktijk. Mocht je merken dat de samenwerking onverhoopt niet volgens de afspraken in het stroomschema verloopt, dan vragen we je dit direct te bespreken met de desbetreffende collega en dit kenbaar te maken met een TIM-melding.

Hulpmiddelen
Meer informatie
face-marian-verkerk

Doortje Boshuizen

Programmaleider ggz

Loading...