Ludieke actie voor meer samenwerking in VIPLive
In april organiseert FletioGezond (Wijksamenwerkingsverband Vleuten, De Meern, Harmelen, Leidsche Rijn) samen met de werkgroep VIPLive een ludieke actie om de samenwerking via VIPLive in de wijken te versterken. De actie motiveert zorgverleners om elke week minimaal één handeling in VIPLive te doen. Kim Bogers, wijkverpleegkundige in Harmelen bij Careyn, en Machteld van der Harten, POH Somatiek bij huisartsenpraktijk Harmelen-Vleuterweide, zijn beiden onderdeel van de werkgroep en kartrekkers van VIPLive. In dit interview delen ze meer over de VIPLive-maand en wat zij zelf zo prettig vinden aan het werken met VIPLive.

Machteld van der Harten en Kim Bogers
Hoe zijn jullie tot dit initiatief gekomen en wat willen jullie ermee bereiken?
Kim: “We wilden in juni vorig jaar ook een VIPLive-maand organiseren, maar toen kwam het minder van de grond. Door de betrokkenheid van RegiozorgNU heeft het meer body, waardoor mogelijk ook een beter resultaat. En wat willen we bereiken? Dat we met elkaar weten wat VIPLive kan, hoe we daar efficiënt in kunnen werken, en de samenwerking verbeteren met elkaar.”
Machteld: “En dat je veel via één platform kan doen. Je kan zorgverleners via VIPLive makkelijk bereiken. Je merkt dat het bij sommige praktijken nog in de kinderschoenen staat of dat ze het nog helemaal niet gebruiken. En andere praktijken gebruiken het wel heel veel. Zoals bij ons, veel van de communicatie gaat via VIPLive: met het MDO, geriatrisch spreekuur, verwijzingen van de GLI en communicatie met specialist ouderengeneeskunde. Vragen die geen spoed zijn kunnen via dit platform gesteld worden. Voor elke praktijk en gebruiker zal het doel anders zijn.’’
Dus jullie kijken ook naar hoe VIPLive per discipline het best ingezet kan worden?
Kim: “We hebben als werkgroep gezegd dat we contact gaan leggen met de mensen die nog niet zo betrokken zijn. Als je bijvoorbeeld als fysio op dat moment geen casus hebt, dan weet je ook niet zo goed wat je er mee moet. Dus we willen iedereen hierbij betrekken.”
Wat brengt VIPLive jullie in je werkzaamheden? Welke functies gebruiken jullie veel?
Machteld: “Wij gebruiken VIPLive voor het MDO. Dan nodigen we de verschillende disciplines uit en vervolgens kan je in VIPLive de voorbereiding doen. Wat het me oplevert is dat we er ook de apotheker erbij kunnen betrekken, die een medicatiereview doet. Hij of zij hoeft dan niet aanwezig te zijn bij het MDO, maar heeft wel naar de patiënt gekeken. Dat is heel fijn. Ik vind het gebruik van VIPLive laagdrempelig. Je wordt uitgenodigd en dan kun je in je eigen tijd kijken wanneer je de voorbereiding doet. Verder gebruik ik de berichtenbox voor communicatie rondom het MDO zodat dat, ook met betrekking tot gevoelige gegevens, niet meer over de normale mail hoeft. Dan is het beveiligd. Ook sturen wij de TRAZAG naar de wijkverpleging in Harmelen, die het dan gemakkelijk via VIPLive kunnen invullen. Dan is het meteen gekoppeld aan het patiëntendossier. Ik vind het wel makkelijk werken.”
Kim: “Als we cliënten hebben waarvan we weten welke fysio daarbij betrokken is, dan kunnen we bijvoorbeeld vragen: ‘Wil je meedenken over de zorg die we leveren aan deze cliënt?’. Dus op die manier gebruiken wij de berichten functies. Mijn collega vult de TRAZAG in, dat doet ze bij de cliënt thuis met de laptop. Voorheen moest ze het opschrijven en later verwerken, dus dit werkt een stuk efficiënter. En ook bij een casus waar meerdere disciplines bij betrokken zijn, hoef je maar één bericht te maken en iedereen kan gelijk lezen wat de stand van zaken is.”
Machteld: “Dus als ik een vraag heb voor de specialist ouderengeneeskunde over een bepaalde medicatie en wil dat de thuiszorg dat ook weet, hoef ik die vraag maar op één plek te stellen. Iedereen kan meelezen, wat het erg handig maakt.”
Hebben jullie nog een boodschap voor jullie collega zorgverleners m.b.t. VIPLive?
Machteld: “Ik denk dat je het gewoon moet doen. Begin klein, en dan zie je vanzelf hoe het werkt.’’
Kim: “Probeer het uit en durf gewoon een bericht te sturen. Als het een keer mis gaat, dan is dat maar zo. Je moet het gewoon ontdekken. Er zitten heel veel filmpjes en makkelijke instructies in de handleiding. Dan kan je altijd checken of je het goed doet.”
Machteld: “En bij twijfel, vraag een collega die er meer ervaring mee heeft. Kim en ik staan altijd open voor vragen. Vraag het liever dan dat je er niets mee doet. Want het is wel de bedoeling, regiobreed, dat het uitgerold gaat worden. Vroeg of laat zal je toch aan de bak moeten.”
Kim: “En probeer collega’s te stimuleren waarvan je weet dat ze het nog niet gebruiken. Neem ze erin mee. Als ze iets lastig vinden, ontdek waarom dat zo is, en geef aan waarmee je kan helpen. Er zijn bij RegiozorgNU opties voor bijvoorbeeld een knoppentraining: stel een hele praktijk twijfelt nog hoe ze ermee kunnen werken, dan kunnen we altijd ondersteuning bieden.”
Machteld: “Meer dan een jaar geleden begonnen we er zelf ook mee en wisten we ook niet hoe het werkte. Nu gaat het heel soepel. Je moet met elkaar kijken wat de juiste weg is. Dus het belangrijkst is geen spoedvragen, maar de rest kan via VIPLive. En ga het gewoon uitvinden.”
Kim: “En probeer de andere lijnen dan ook een beetje los te laten. Probeer het ook via deze weg gewoon te doen.”