Start voorbereidingen voor Mentale gezondheidsnetwerk
In het Integraal Zorgakkoord van september 2022 spraken veldpartijen en de overheid af dat huisartsen, ggz en sociaal domein gaan samenwerken in regionale mentale gezondheidsnetwerken. Deze samenwerking (voor, tijdens en na zorg- en ondersteuningstrajecten) moet ervoor zorgen dat de hulpvraag van mensen met psychische klachten snel en op de juiste plek wordt opgepakt. Deze nieuwe manier van kijken en werken moet de druk op de huisartsenpraktijk en de ggz verminderen. Het is de bedoeling dat onze regio per januari 2025 een Mentale Gezondheidsnetwerk opzet. Hiervoor zullen vanuit de overheid transformatiegelden beschikbaar komen.
Vier functies
Elk mentale gezondheidsnetwerk heeft vier functies:
- Het biedt verkennende gesprekken
- Het onderhoudt een ’transfermechanisme’
- Het zorgt voor informatie over wachttijden en aanbod in sociaal domein en ggz
- Het organiseert domeinoverstijgend casusoverleg.
Meer informatie over deze functies lees je in de publicatie ‘Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken’. Sommige van deze functies hebben wij in de regio al opgezet en willen we doorontwikkelen. Andere functies, zoals het verkennend gesprek, zijn nieuw.
Uitgelicht: Verkennend gesprek
In een verkennend gesprek verkennen hulpverleners uit ggz en sociaal domein samen met de persoon die is aangemeld, de hulpvraag. Vaak zijn daarbij naasten en een ervaringsdeskundige betrokken. De persoon krijgt door het gesprek inzicht in eigen kracht en kwetsbaarheid, en handvatten om zijn mentale evenwicht te hervinden. Als daarnaast nog ondersteuning of zorg nodig is, wordt die meteen in gang gezet. Aanmelding voor een verkennend gesprek gaat via de huisarts en daar komen waarschijnlijk nog andere verwijzers bij. Het is de bedoeling dat de eerste verkennende gesprekken per januari 2025 starten.
Afstemming met Wijksamenwerkingsverbanden
Na de zomer neemt de werkgroep ggz contact op met de Wijksamenwerkingsverbanden om met hen van gedachten te wisselen over het verkennend gesprek. We zijn vanuit de werkgroep ggz benieuwd hoe Wijksamenwerkingsverbanden tegen deze ontwikkeling aankijken en waar zij behoefte aan hebben. Daarnaast hoe we samen ervoor kunnen zorgen dat de verkennende gesprekken praktisch vorm krijgen en welke randvoorwaarden nodig zijn.
Wil je meedenken? Laat het ons weten!
In het najaar worden er werkplaatsbijeenkomsten georganiseerd met professionals uit het sociaal domein, ggz, huisartsenvoorziening en ervaringsdeskundigen om het verkennend gesprek praktisch vorm te geven. Samen met de Wijksamenwerkingsverbanden bepalen we in welke gemeenten in ons werkgebied de verkennende gesprekken als eerste plaatsvinden. Heb jij affiniteit met dit thema en wil je meedenken? Laat het de werkgroep ggz weten! Dat kan via Doortje Boshuizen, d.boshuizen@regiozorgnu.nl.