Stroomschema Acute GGZ-afspraken: nieuwe afspraken huisartsen en Crisisdienst Altrecht

De werkgroep ggz van RegiozorgNU heeft samen met de Huisartsenspoedpost Noordwest-Utrecht, de Crisisdienst Altrecht, UNICUM en HUS een nieuw stroomschema ontwikkeld: “Acute GGZ – Afspraken Huisartsen en Crisisdienst Altrecht”. Dit schema is opgesteld voor zowel de ANW-diensten als de dagpraktijken, zodat zorgverleners weten wie, wanneer verantwoordelijk is en er op uniforme wijze gehandeld kan worden in geval van acute GGZ . Met dit schema versterken we de samenwerking in de regio en zorgen we voor snellere en beter afgestemde zorg in crisissituaties. Lidewij Wind, kaderarts ggz en lid van de werkgroep ggz van RegiozorgNU, zorgde ervoor dat punten die voor onze huisartsen belangrijk zijn, een plek hebben in de nieuwe samenwerkingsafspraken.

Lidewij Wind, kaderarts ggz RegiozorgNU, toont het nieuwe stroomschema.

Richtlijnen en stappenplan bij crisissituaties

Het schema biedt duidelijke richtlijnen en een stappenplan om huisartsen, crisisdienst Altrecht en triagisten te ondersteunen bij de samenwerking in crisissituaties, zoals acute verwardheid, acute suïcidaliteit, intoxicaties of extreme ongerustheid bij naasten.

Belangrijkste punten uit het schema:

  • Het schema sluit aan bij de nieuwste richtlijnen: Het NTS, de NHG module suïcidaliteit, de GGZ triage-wijzer en de GMAP.
  • Snel schakelen: Heldere richtlijnen voor directe actie bij (levens)gevaar.
  • Heldere taakverdeling en verantwoordelijkheid: Wat is de taak van de triagist, de huisarts en de crisisdienst
  • Samenwerking: Afstemming tussen huisarts, crisisdienst en andere betrokken hulpverleners, inclusief duidelijke communicatielijnen en 24/7 bereikbaarheid crisisdienst voor huisartsen en patiënten die dit nodig hebben
  • Beoordeling en nazorg: Somatische triage, risicotaxatie en opvolging zijn zorgvuldig beschreven.

Briefing op de huisartsenspoedpost

Wies Vermin nam het nieuwe stroomschema op 26 maart in ontvangst van Gert Hoogendoorn, projectleider GGZ van UNICUM. Vanaf april 2025 wordt het stroomschema gebruikt op de spoedposten in Nieuwegein, Zeist, Utrecht Stad en Noordwest-Utrecht. Dit nieuwe stroomschema zal worden meegenomen in de briefings aan triagisten en regieartsen en is opgenomen in de bureauklappers. Huisartsenpraktijken ontvangen in mei een exemplaar per post.

Wies Vermin ontvangt het nieuwe stroomschema van projectleider Gert Hoogendoorn van UNICUM.

Voordelen voor de huisarts

Het stroomschema geeft helderheid over taken en verantwoordelijkheden bij crisissituaties. “We hebben met Altrecht afgesproken dat als de situatie van de patiënt veilig genoeg is om zonder hulpverlening te wachten op beoordeling van crisisdienst, dat de crisisdienst vanaf dat moment de verantwoordelijkheid overneemt”, aldus Lidewij Wind. De patiënt krijgt dan van de huisarts een telefoonnummer van de crisisdienst dat zij kunnen bellen in geval van nood als de situatie verandert. De huisarts hoeft daar voortaan niet meer tussen te zitten. In de oude afspraken bleef de huisarts verantwoordelijk tot de fysieke beoordeling door de crisisdienst. “Een andere verbetering in de samenwerkingsafspraken is dat de huisarts in geval van een acute ggz-crisis zonder aanwijzingen voor onderliggende somatiek, direct de crisisdienst kan bellen voor overleg over een beoordeling, zonder dat we de patiënt eerst zelf hoeven te zien”, aldus Lidewij Wind. Een huisarts kan een telefonische inschatting maken of de patiënt ABCDE-veilig is. Als dat het geval is, en er zijn geen aanwijzingen voor een eerste psychose, delier, lichamelijke oorzaak of intoxicatie, dan is het eerst zien van de patiënt door de huisarts niet meer nodig en volstaat de telefonische beoordeling.

Continu verbeteren

Het stroomschema wordt jaarlijks geüpdatet op basis van praktijkervaringen  feedback en landelijke richtlijnontwikkeling. Input vanuit TIM-meldingen speelt hierin een belangrijke rol, zodat het schema voortdurend aansluit bij de behoeften in de praktijk. Mocht je merken dat de samenwerking onverhoopt niet volgens de afspraken in het stroomschema verloopt, dan vragen we je dit direct te bespreken met de desbetreffende collega en dit kenbaar te maken met een TIM-melding.

Werkgroep ggz, RegiozorgNU

 

 

Loading...