Valpreventie
Door valpreventie kunnen we valongelukken voorkomen. Dit draagt bij aan het behoud van zelfredzaamheid.
Met de ketenaanpak kunnen we valongelukken voorkomen. Dit draagt bij aan het behoud van zelfredzaamheid. Systematisch investeren draagt op de langere termijn bij aan het verminderen van het beroep op zorg en ondersteuning. De ketenaanpak wordt sinds 2024 ingericht in domein overstijgende ketens, waarin eerstelijn en sociaal domein elk hun aandeel hebben. In alle gemeenten in onze regio worden deze ketens ingericht. De gemeenten werken hierin samen met de wijksamenwerkingsverbanden.
Het goed inregelen van deze interventie vraagt een forse tijdsinvestering en is alleen zinvol als er voldoende draagvlak is. Gezien de verdeeldheid van de achterban en de hoeveelheid projecten en ontwikkelingen die we in 2025 verwachten, heeft de directie besloten hier op dit moment geen prioriteit aan te geven. Medio 2025 wordt opnieuw afgewogen of het contracteren van de valrisicobeoordeling vanaf 2026 een optie kan zijn.
Patiënten met een hoog valrisico kunnen nog steeds terecht bij de huisarts voor vragen rondom vallen en valpreventie. De huisarts kan verwijzen naar de fysiotherapeut of ergotherapeut voor een valrisicobeoordeling of een beweeginterventie, op basis van de reguliere afspraken. Voor de patiënt kan dit betekenen dat er kosten verbonden zijn aan deze zorg. Fysiotherapie valt namelijk niet onder het basispakket Zvw. Voor ergotherapie geldt een maximumaantal sessies en een eigen risico.